Uitvoering bovenbouw

Screening

In de bovenbouw vindt de screening van leerlingen (in tegenstelling tot de onderbouw) niet plaats op basis van een instaptoets, maar op basis van het vakkenpakket. Leerlingen die geen wiskunde in hun pakket hebben krijgen op het gebied van rekenen extra ondersteuning. Dit geldt alleen voor de leerlingen van mavo-4 en havo-4, leerlingen die voor vwo kiezen hebben immers altijd wiskunde in hun pakket. Leerlingen worden automatisch aangemeld voor het rekenhulp uur maar dit is echter geen verplichting. Leerlingen kunnen (samen met hun ouders) er dus voor kiezen om zich uit te schrijven voor het rekenhulp uur. Als een leerling kiest om aan de rekenlessen deel te nemen, wordt er verwacht dat de leerling alle rekenlessen aanwezig is.

Rekenhulp uur

De werkwijze bij het rekenhulp uur voor de bovenbouw is vergelijkbaar met de onderbouw. De leerlingen gaan één periode van het jaar wekelijks een uur aan de slag onder begeleiding van een docent. Ook bij het rekenhulp uur voor de bovenbouw wordt gebruik gemaakt van het programma dat de mogelijkheid biedt om gedifferentieerd en adaptief te werken. Voor de bovenbouw is de keuze gemaakt voor het programma: Got-it. Hiaten zijn voor een leerling en docent inzichtelijk waardoor een leerling zich kan richten op aspecten die nog niet goed gaan.

Monitoring

Zoals aangeven wordt tijdens de lessen van het rekenhulp uur de voorgang gemonitord via het programma Got-it. Hiernaast maken alle leerlingen die geen wiskunde hebben een rekentoets. Deze toets moet gemaakt worden, maar telt niet mee voor de slaag-zakregeling. De leerlingen mogen de toets nog eens herkansen als ze een hoger cijfer op hun cijferlijst willen. Het hoogste punt telt.

Ons beleid is onder de loep genomen door Onspect, een organisatie die het beleid op papier naast de eisen van de Inspectie legt. Zij gaven de volgende feedback op het rekenbeleid:

Op basis van de aangeleverde documenten is deze eis volledig ingevuld. De school beschikt over een concreet rekenbeleid waarin een samenhangend en doelgericht rekenaanbod wordt beschreven. Mocht er meer informatie beschikbaar zijn over het vakoverstijgende element in het plan van aanpak zou dat nog een goede aanvulling zijn. Voeg ter onderbouwing idealiter nog documenten toe waaruit de inhoud van het curriculum blijkt, zoals een vakwerkplan wiskunde.